klasyczne pizzerinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Ten przepis dedykuję wszystkim, którzy uwielbiają pizzę a przy tym nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
    - 250 ml wody
    - 450 g mąki pszennej
    - 7 g drożdży
    - łyżeczka soli

    Dodatki na pizzę:
    - 200 g pieczarek
    - kilka plastrów szynki (użyłam długodojrzewającej)
    - ser żółty starty
    - kilka łyzek passaty pomidorowej
    - 2 łyżki oleju

Klasyczne pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ke12ih 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą małej miseczki wykrawamy krążki średnicy ok. 10-15 cm. Krążki przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy z wierzchu olejem i passatą. Dodajemy starty ser, pokrojone pieczarki, kawałki szynki i ostatnią porcję sera. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku przez 10 minut.

Porady

-Do ciasta można dodać łyżeczkę ziół np. prowansalskich. - Jeśli nie chcemy wykrawać krążków możemy pominąć ten etap i przygotować tradycyjną formę pizzy. - Po upieczeniu posypałam pizzerinki rukolą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy