Klasyczny sernik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem żoną i mamą, a pieczenie ciast to moje hobby.

Składniki:

  • ● 1 kg półtłustego twarogu
    ● 20 dag masła
    ● 25 dag cukru
    ● 4 jajka
    ● 5 dag kaszy manny
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    ● olejek waniliowy
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● ok. 2 łyżek skórki pomarańczowej
    ● 4 łyżki mleka
    Do dekoracji:
    ● 10 dag gorzkiej czekolady
    ● 6 dag masła
    ● 5 łyżek płatków migdałów

Klasyczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg dwukrotnie mielimy, dodajemy mleko i mieszamy.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem, żółtkami i olejkiem na gładką, jednolitą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy kaszę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i porcjami twaróg.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową i pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 24 cm. Pieczemy około 60 minut w temp. 175 °C. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
  • 4. Masło roztapiamy z czekoladą. Polewamy zimny sernik. Obficie posypujemy płatkami migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy