Klops

0 (0 ocen)

Każdy wie, że nie ma to jak domowa wędlina. Smaczna, pachnąca i w 100% wyprodukowana z mięsa. Wspaniała na kanapki.

Składniki:

  • 300g fileta z kurczaka
    400g boczku wędzonego
    600g szynki wieprzowej
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz czarny
    papryka słodka mielona

Klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku. Połowę boczku pociąć na plasterki i odłożyć. Resztę zmielić razem z mięsem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze doprawić. Foremkę chlebową wyłożyć folią aluminiową. Na dnie wyłożyć połowę plasterków boczku. Włożyć mięso dobrze dociskając i wypełniając foremkę. Na wierzchu ułożyć pozostały boczek, oprószyć papryką i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez godzinę. Później zdjąć folię i piec przez 15min, aby się boczek przypiekł. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy