Klops gryczano-pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Danie, jakim jest klops gryczano-pieczarkowy, to zdrowie na talerzu, szczególnie dla kogoś, kto lubi kaszę gryczaną i pieczarki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 3 woreczki kaszy gryczanej
    • 500 g pieczarek
    • kilka suszonych pomidorów
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 4 jajka
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie
    • natka pietruszki
    • 4 łyżki oleju

Klops gryczano-pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
    • Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce.
    • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki, pieczarki i poddusić, aż odparuje płyn.
    • Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    • Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami i jajkami. Ponownie przyprawić do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki.
    • Masę nałozyć do dwóch małych keksówek lub jednej większej.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 40-50 minut.

Porady

Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy