Klops rybny z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taki klops polecam na piątkowy obiad.Jest smaczny i lekki .Podaję go z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

  • 40 min

Składniki:

  • około 715 g filetów rybnych(Ja użyłam miruny patagońskiej)

    1 czerstwa bułka

    1 duża cebula

    200 g pieczarek

    2 jajka

    pęczek natki pietruszki

    sól,pieprz,sok z cytryny do smaku

    bułka tarta do posypania

    tłuszcz do polania i smażenia
    .

Klops rybny z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem.Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.Następnie zmielić razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.

  • 2. Cebulę oraz pieczarki obrać,drobno pokroić.Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu,przestudzić,połączyć z rybą.Następnie do masy dodać jajka oraz drobno posiekaną natkę.Doprawić solą i pieprzem do smaku
  • 3. Uformować walec lub masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki.Posypać tartą bułką,polać tłuszczem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 60-65minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy