Klopsiki gryczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pulpety były jednym z pierwszych stałych pokarmów mojego syna Stasia.

Składniki:

  • 20 dag mielonego mięsa (najlepiej z indyka)
    2-3 łyżki kaszy gryczanej
    żółtko
    3 łyżki mąki żytniej do obtoczenia
    marchewka
    ziemniak
    pietruszka
    łyżka posiekanego koperku

Klopsiki gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę mielimy w młynku do kawy. Mieszamy z mielonym mięsem.
  • 2. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem
    do miękkości. Odcedzamy i mieszamy z mięsem. Dodajemy żółtko i wyrabiamy.
  • 3. Z masy formujemy małe pulpety, obtaczamy w mące i wkładamy do wywaru. Gotujemy 30 minut. Posypujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy