Pyszne i zdrowe klopsiki mięsno-ryżowe.Gotowane na parze- delikatne i lekkie.Można je podać z warzywami lub czosnkowym sosem chili.Zachwycają smakiem i formą.
Klopsiki mięsne w ryżowym kimonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż namoczyć w zimnej wodzie (10 minut).Osączyć na sicie.
2.Obrać i drobno posiekać cebulę.Czosnek przecisnąć przez praskę.Paprykę umyć,pokroić w drobną kostkę.Kajzerki namoczyć w wodzie,odcisnąć.
3.Mięso mielone wymieszać z papryką,czosnkiem,cebulą,przyprawami,jajkiem i kajzerkami.Uformować małe klopsiki.Obtoczyć je w ryżu.Gotować na parze 20 minut.
4.Uwaga: Najlepiej zmiksować mięso w malakserze,blenderze,innym urządzeniu,aby było bardzo "przylepne".Z podanej porcji otrzymamy kilkanaście klopsików.Można użyć parowara lub garnka do gotowania na parze.
Komentarze