Klopsiki mięsne w ryżowym kimonie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe klopsiki mięsno-ryżowe.Gotowane na parze- delikatne i lekkie.Można je podać z warzywami lub czosnkowym sosem chili.Zachwycają smakiem i formą.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KLOPSIKI:
    - ryż (biały): 200 gramów
    - mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 500 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - bułka kajzerka (czerstwa): 2 sztuki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - papryka (czerwona): 1 sztuka
    - czosnek (lub szczypta suszonego): 1 ząbek
    - Jajko: 1 sztuka

Klopsiki mięsne w ryżowym kimonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż namoczyć w zimnej wodzie (10 minut).Osączyć na sicie.
  • 2. Obrać i drobno posiekać cebulę.Czosnek przecisnąć przez praskę.Paprykę umyć,pokroić w drobną kostkę.Kajzerki namoczyć w wodzie,odcisnąć.
  • klopsiki w ryżu na parze 3. Mięso mielone wymieszać z papryką,czosnkiem,cebulą,przyprawami,jajkiem i kajzerkami.Uformować małe klopsiki.Obtoczyć je w ryżu.Gotować na parze 20 minut.
  • 4. Uwaga: Najlepiej zmiksować mięso w malakserze,blenderze,innym urządzeniu,aby było bardzo "przylepne".Z podanej porcji otrzymamy kilkanaście klopsików.Można użyć parowara lub garnka do gotowania na parze.

Komentarze

Podobne przepisy