Klopsiki mięsno - makaronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować na pół miękko według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać do niego ugotowany makaron, jajko, odciśniętą bułkę, czosnek i przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować kulki, lekko je spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka. Zalać je 1 litrem wody, dodać do nich koncentrat pomidorowy i próżyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Cebulę i paprykę przesmażyć razem na tłuszczu. Następnie dodać do klopsików. Próżyć razem ok 10 minut. W razie potrzeby sos zagęścić zawiesiną mąki i wody. Sos można doprawić do smaku solą i lekko cukrem. Można podawać z ryżem i dowolną surówką.
Komentarze