Bardzo lubie klopsiki w pomidorach i tez czesto je robie,zeby nie byly zbyt monotonne zmieniam nadzienie a mozliwosci jest wiele,proponuje jedna z nich.
Składniki:
400 gr miesa mielonego
1 jajko
50 gr sera zoltego startego
zabek czosnku
1 mala czerstwa bulka
200 gr pieczarek
1 biala czesc pora
sol,pieprz
olej do smazenia
passata pomidorowa w puszce
bazylia
Klopsiki nadziewane porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso mielone mieszamy z jajkiem,namoczona wczesniej w wodzie i odcisnieta bulka,zabkiem czosnku drobno pokrojonym oraz serem zoltym,doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Odstawiamy mieso do lodowki i w miedzyczasie umyte pieczarki kroimy na plastry i dusimy na oleju,biala czesc pora kroimy w krazki i dusimy osobno rowniez na oleju po czym mieszamy z gotowymi pieczarkami i przyprawiamy do smaku.
Z miesa mielonego formujemy dowolnej wielkosci klopsiki,ktorych srodek wypelniamy farszem pieczarkowo-porowym,tak przygotowane obsmazamy na oleju z wszystkich stron,przekladamy do innej patelni i zalewamy passata pomidorowa,solimy,dajemy bazylie i gotujemy okolo 40'
Komentarze