Sos grzybowy to jeden z najpopularniejszych sosów. Doskonale komponuje się z mięsnymi kuleczkami. To prosta i wyrazista potrawa, która zasmakuje każdemu.
Klopsiki w sosie grzybowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron przygotowujemy według instrukcji podanych na opakowaniu.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby leśne pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym sosem i wlewamy do grzybów. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Drugą cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulką, musztardą, papryką, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrabiamy, formujemy małe kulki, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Pulpety przekładamy do sosu, chwilę smażymy.
Komentarze