Klopsiki w sosie grzybowym z makaronem

0 (0 ocen)

Sos grzybowy to jeden z najpopularniejszych sosów. Doskonale komponuje się z mięsnymi kuleczkami. To prosta i wyrazista potrawa, która zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 300-350g makaronu

    500g mielonego mięsa
    1 jajko
    1 cebule
    2-3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki

    250 g grzybów leśnych
    1 cebula
    1 łyżka mąki
    1 szklanka śmietany
    1 szklanka bulionu

    Sól, pieprz
    Oliwa
    Mąka

Klopsiki w sosie grzybowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przygotowujemy według instrukcji podanych na opakowaniu.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby leśne pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym sosem i wlewamy do grzybów. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Klopsiki w sosie grzybowym z makaronem 3. Drugą cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulką, musztardą, papryką, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrabiamy, formujemy małe kulki, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Pulpety przekładamy do sosu, chwilę smażymy.

  • Klopsiki w sosie grzybowym z makaronem 4. Sos z klopsikami podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy