Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym

0 (0 ocen)

syty obiad

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej cielęciny,
    3 łyżki bułki tartej,
    1 jajko,
    1 ząbek czosnku,
    sól, pieprz,
    łyżka mąki pszennej,
    Sos:
    puszka pomidorów krojonych w puszce,
    kawałek czerwonej papryki,
    sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka śmietany
    papryka słodka i ostra

Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem i bułką, solą i pieprzem, formujemy klopsiki, obtaczamy w mące, obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.

    Sos:
    paprykę kroimy w kostkę, dodajemy pomidory, podlewamy wodą i zagotowujemy, wkładamy pulpety, gotujemy 20 min. Sos doprawiamy solą, pieprzem i paprykami oraz majerankiem, zaprawiamy łyżką śmietany.
    Klopsiki podajemy z makaronem, kaszą lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy