klopsiki w stylu marokańskim

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne klopsiki z kuskusem

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 500 g mielonego mięsa,
    około pół szklanki kuskusu (przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu),
    jedna namoczona bułka lub kilka łyżek bułki tartej,
    jajko lub dwa,
    przesmażona cebula,
    kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku,
    sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, kolendra, natka pietruszki (przyprawy można zastąpić ulubionymi przyprawami do mięsa mielonego),

    na sos:

    około szklanki przecieru pomidorowego,
    cebula,
    natka pietruszki,
    garść oliwek,
    sól, pieprz

Klopsiki w stylu marokańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Uformować małe klopsiki i przesmażyć, odstawić na bok. Na patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę, wlać przecier, poczekać, aż troszkę zgęstnieje i doprawić do smaku. Dołożyć klopsiki i dusić krótko do miękkości. Przed podaniem do sosu dorzucić oliwki i posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy