Klopsiki z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Postanowiłam spróbować zrobić klopsiki z warzywami i serem. Bałam się strasznie takiego połączenia, ale teraz wiem, że niepotrzebnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk:

    25 dkg mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
    6 drobno posiekanych liści sałaty lodowej
    10 dkg sera żółtego startego
    posiekana w kostkę papryka czerwona
    posiekana cebula
    przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku
    jajko
    3 łyżki mąki
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, bazylia, rozmaryn mielony oraz tymianek- do smaku

    4 łyżki mąki do obtaczania wyrobionych klopsików
    2 łyżki oleju

Klopsiki z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso łączymy z sałatą, cebulą, czosnkiem, papryką i serem. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę i bułkę tartą. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy przygotowujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Zarumienione podlewamy delikatnie wodą i dusimy ok 20 minut pod przykryciem. Klopsiki są delikatne i mięciutkie, nie rozwalają się. Smakują wyśmienicie same jak i z dodatkiem sosu pieczarkowego.

Porady

Przy wyrabianiu klopsików "w kuleczki" można delikatnie zwilżyć dłonie olejem, wtedy mięso nie będzie tak strasznie przylegało, tylko zrobią się kształtne klopsiki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy