Klopsiki z indyka w sosie paprykowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne delikatne pulpeciki, które podaję z kuskusem lub ryżem. Dobre dla osób dbających o figurę

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ok 40 malutkich pulpecików:
    400 g trybowanej nogi z indyka
    1/4 czerwonej papryki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 duża cebula
    1 mała kajzerka
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    sól, pieprz
    czerwona papryka w proszku ostra i słodka
    2 łyżki mąki
    5 łyżek oliwy z oliwek

    Na sos paprykowo-pomidorowy:
    3/4 czerwonej papryki
    20 pomidorków koktajlowych
    3 pomidory suszone
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    cukier
    zioła prowansalskie
    1 duża łyżka przecieru pomidorowego

Klopsiki z indyka w sosie paprykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka zmielić, dodać namoczoną w wodzie bułkę. Cebulę, paprykę, natkę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Dodać jeszcze jajko, doprawić i wyrobić na gładką masę.
  • 2. Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni partiami ze wszystkich stron. Podsmażone klopsiki zdjąć z ognia.
  • 3. Paprykę, cebule i pomidory pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać ok 500 ml zimnej wody, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do sosu dodać klopsiki i jeszcze przez ok 10 min.dusić. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy