Klopsy w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku, wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy małe klopsiki i podsmażamy z obydwóch stron na oleju.
2.Kapustę myjemy, szatkujemy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy kapustę, chwilkę smażymy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, mieszamy, dodajemy sos sojowy. Koperek myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do kapusty oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Do kapusty wkładamy podsmażone klopsy, wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku, dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty, od czasu do czasu mieszając.
Komentarze