Jeśli szukacie czegoś bezmięsnego na obiad to polecam wam klopsy z jajka z dodatkiem żółtego sera i mascarpone. Są miękkie delikatne jednym słowem pyszne. Ja podałam je z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
Składniki:
Masa jajeczna
6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 cebula mniejsza
0,5 łyżki masła klarowanego
50 g sera salami
1 łyżka mascarpone
0,5 czerstwej bułki
mleko
sól
pieprz biały
Panierka:
3 łyżki bułki tartej
1,5 łyżki sezamu
0,5 łyżki czarnego sezamu
Do smażenia:
olej kokosowy nierafinowany
Klopsy z jajek z dwoma serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić i zrumienić na maśle klarowanym.
Bułkę namoczyć w mleku.
Jajka i żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić jajko dodać mascarpone, zrumienioną cebulę, odciśniętą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
Z masy jajecznej formować klopsy obtoczyć w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażyć na oleju aż się zrumienią.
Komentarze