Klopsy z jajek z dwoma serami

0 (0 ocen)

Jeśli szukacie czegoś bezmięsnego na obiad to polecam wam klopsy z jajka z dodatkiem żółtego sera i mascarpone. Są miękkie delikatne jednym słowem pyszne. Ja podałam je z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

Składniki:


  • Masa jajeczna
    6 jajek ugotowanych na twardo
    1 jajko surowe
    1 cebula mniejsza
    0,5 łyżki masła klarowanego
    50 g sera salami
    1 łyżka mascarpone
    0,5 czerstwej bułki
    mleko
    sól
    pieprz biały
    Panierka:
    3 łyżki bułki tartej
    1,5 łyżki sezamu
    0,5 łyżki czarnego sezamu
    Do smażenia:
    olej kokosowy nierafinowany

Klopsy z jajek z dwoma serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na maśle klarowanym.
    Bułkę namoczyć w mleku.
    Jajka i żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić jajko dodać mascarpone, zrumienioną cebulę, odciśniętą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
    Z masy jajecznej formować klopsy obtoczyć w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażyć na oleju aż się zrumienią.

Komentarze

Podobne przepisy