Klopsy z surówką z wędzonej polędwicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kaszę jaglaną błyskawiczną gotujemy kilka minut, odcedzamy.
2.Cebulę trzemy na tarce, dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dosypujemy kaszę i bułkę tartą, mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
3.Formujemy kuleczki oraz inne figury za pomocą blaszanych foremek do ciastek.
4.Smażymy na oleju na złocisty kolor. Jajko sadzimy w foremce. Osączamy na ręczniku papierowym.
5.Ogórka obieramy, kroimy w talarki. Pomidora parzymy, ćwiartkujemy. Polędwiczkę i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Owoce pozbawiamy pestek, dzielimy na cząstki lub w całości łączymy na przemian z warzywami i polędwiczką.
Porady
Surówkę można podawać mieszaną z łyżką oliwy lub oleju słonecznikowego.
Komentarze