Klopsy z surówką z wędzonej polędwicy

0 (0 ocen)

Niecodzienny kształt klopsów i jajka sadzonego spodoba się dzieciom.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z łopatki
    300g kaszy jaglanej błyskawicznej
    2 cebule
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    majeranek, pieprz, sól
    200g wędzonej polędwiczki
    1 górek
    1 pomidor malinowy
    3 rzodkiewki
    garść czereśni, borówek lub truskawek

Klopsy z surówką z wędzonej polędwicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kaszę jaglaną błyskawiczną gotujemy kilka minut, odcedzamy.
    2.Cebulę trzemy na tarce, dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dosypujemy kaszę i bułkę tartą, mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
    3.Formujemy kuleczki oraz inne figury za pomocą blaszanych foremek do ciastek.
    4.Smażymy na oleju na złocisty kolor. Jajko sadzimy w foremce. Osączamy na ręczniku papierowym.
    5.Ogórka obieramy, kroimy w talarki. Pomidora parzymy, ćwiartkujemy. Polędwiczkę i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Owoce pozbawiamy pestek, dzielimy na cząstki lub w całości łączymy na przemian z warzywami i polędwiczką.

Porady

Surówkę można podawać mieszaną z łyżką oliwy lub oleju słonecznikowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy