kluchy łyżką kładzione

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lubię takie jedzenie z niczego i kiedy lodówka świeci pustkami, a coś trzeba na szybko wykombinować.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 całe jaja
    szczypta soli
    troszkę wody jeśli ciasto jest za gęste
    kawałek boczku wędzonego pokrojonego
    1/2 dojrzałego awokado

Kluchy łyżką kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodałam jaja, sól i trochę wody, rozprowadziłam na gładką masę, ciasto powinno być gęściejsze niż na racuchy.
    Na osolony wrzątek wrzucałam łyżką niewielkie porcje, nabierając ciasto bokiem łyżki, gotowałam do wypłynięcia i jeszcze 5 minut.
    Pokrojony boczek usmażyłam na chrupiące skwarki.
    Na talerzu dodałam pokrojone awokado.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy