Kluchy ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Apetyczne kluski ze śliwkami, polane śmietaną z cukrem.

  • 30 min

Składniki:

  • 80 dkg ziemniaków
    1 jajko
    2-2,5 szkl mąki pszennej
    50 dkg dojrzałych śliwek
    1 szkl śmietany 18%
    cukier
    sól

Kluchy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dokładnie tłuczemy ziemniaki. Odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki oraz jajko. Zagniatamy ciasto.
  • Kładziemy śliwkę i formujemy kulę. 2. Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy pestki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Kładziemy śliwkę i formujemy kulę.
  • Gotujemy 8 minut 3. Przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 8 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy. Śmietanę ubijamy z cukrem. Polewamy ugotowane kluski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy