Kluseczki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja wersja kluseczek.

  • 60 min

Składniki:

  • 60-80 dag truskawek (świeże, mrożone lub z kompotu)
    80 dag ziemniaków (najlepiej mączyste)
    25 dag mąki pszennej
    1 jajko
    sól
    kwaśna śmietana
    bułka tarta
    starte orzechy włoskie

Kluseczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy mrożone truskawki, przełożyć na sito, by się rozmroziły.
    Jeśli używamy truskawek z kompotu, należy je starannie odsączyć z soku.
    Świerze truskawki należy dokładnie umyć.
  • 2. Ziemniaki umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy ostygną, obrać, zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkiem, szczyptą soli i przesianą mąką, dokładnie wyrobić.
  • 3. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm, kroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki rozpłaszczyć na placuszki i układać na nich truskawki, posypać 1/2 łyżeczki cukru, sklejać dokładnie. Wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.
  • 4. Bułkę tartą, posiekane orzechy zrumienić na patelni, polać gotowe kluseczki.

Porady

Kluseczki podawać z śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Można je też ozdobić świeżymi owocami, listkiem mięty.

Komentarze

Podobne przepisy