Kluseczki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Kluseczki super nadają się na obiad z surówką i mięskiem w sosie

Składniki:


  • 500 g ziemniaków ( ugotowanych, wystudzonych i zmielonych przez maszynkę )
    1 duże jajko
    1 garść świeżego szpinaku
    mąka ziemniaczana
    mąka pszenna typ 500
    Dodatkowo :
    1 mała cienka kiełbasa

Kluseczki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Zmielone ziemniaki wrzucić do miski i podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a we wgłębieni wsypać mąkę ziemniaczaną w proporcji : 2 części mąki pszennej i 1 część maki ziemniaczanej. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać po czym wrzucić do miski z ziemniakami. Wbić jajko i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie wodę zagotować.
  • 2. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Z ciasta uformować placek o grubości mniej więcej 5 mm i za pomocą foremki do ciasteczek wycinać kółka. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować dosłownie chwilkę od wypłynięcia. Ugotowane kluski wykładać łyżką cedzakową na talerze i okrasić podsmażoną kiełbaską. Podawać gorące najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub innej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy