Kluski francuskie - idelany dodatek do gulaszu

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kluski francuskie to idealny dodatek do czystych zup, pieczeni, gulaszy, a w szczególności do strogonowa. Przepis kiedyś znalazłam w jednej z książek Hanny Szymanderskiej.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g masła
    5 jajek
    100-120 g mąki krupczatki
    sól morska
    suszony koperek

Kluski francuskie - idelany dodatek do gulaszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy, aż będzie puszyste. Do masła dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Do masy maślanej dodajemy koperek.
    Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie pianę łączymy masą maślaną, stopniowo dosypujemy też mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

    Łyżeczką formujemy niewielkie kluski, wrzucamy je na osolony wrzątek, gotujemy chwilę pod przykryciem, aż kluseczki urosną. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy