Kluski francuskie smażone

0 (0 ocen)

Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami.

Składniki:

  • 150g mąki
    4 jajka
    50 g masła
    sól
    olej do smażenia
    Sos.
    200 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki koperku świeżego
    sól, pieprz

Kluski francuskie smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem.
    Dosypać przesiana mąkę.
    Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty.
    Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą.
    Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
    Kluski francuskie podajemy polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy