Kluski kładzione

0 (0 ocen)

  • 20 min

Można je podawać z różnymi sosami, gulaszem, z konfiturami itp.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    4 szklanki mąki
    1 szklanka wody
    1 mała łyżeczka soli

Kluski kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki włożyć do głębokiego garnka, wyrobić końcówkami hakowymi robota na gładkie ciasto. Po wyrobieniu kłaść na osolony wrzątek porcję ciasta najlepiej dużą łyżką. Za każdym razem łyżkę potrzymać we wrzątku by ciasto dobrze się zsunęło . Gotować na małym ogniu ok. 15 minut .
    Sprawdzić stopień ugotowania wyjmując jedną kluskę. Odcedzić i przelać gorącą wodą.

Porady

Chcąc uzyskać mniejsze kluski należy dodać więcej wody, wówczas łatwiej dzielić ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy