Kluski kładzione w 5 minut

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gdy na zrobienie całego obiadu mamy kwadrans to najlepsza propozycja, szybkie, tanie i pyszne. Moja rodzina za nimi przepada.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 duże jajka
    duży kubek jogurtu naturalnego/kefiru (400 gram)
    jeden pęczek natki pietruszki (posiekać)
    1 szklanka wody gazowanej
    5 szklanek mąki
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju

    Do polania boczek smażony z cebulą lub sos mięsny

Kluski kładzione w 5 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy w dużej misce łyżką. Konsystencja ciasta powinna być jak rzadkie ciasto drożdżowe. Gdy jest za gęste rozrzedzamy wodą, jak za rzadkie dosypujemy mąki.
  • 2. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z odrobiną oleju. Zanurzamy czystą łyżkę we wrzątku, następnie nakładamy na łyżkę ciasto (ok. pół łyżki) i wkładamy do gotującej się wody, zanurzając łyżkę we wrzątku. Postępujemy tak, aż całe ciasto znajdzie się w garnku. Kluski gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
  • 3. Gotowe kluski podajemy ze smażonym boczkiem i cebulą lub mięsnym, pieczarkowym sosem.

Porady

Kluski są także pyszne odsmażane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy