Kluski leniwe z dynią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i delikatne kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni. Kluski leniwe są proste w przygotowaniu i tanie. Można podać je z różnymi sosami owocowymi, bitą śmietaną lub z cukrem. Polecam

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu w kostce
    4 łyżki puree z dyni
    1 szklanki mąki orkiszowej tortowej + do podsypania
    1 łyżka cukru
    oraz: woda do gotowania
    olej i sól

Kluski leniwe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, puree z dyni, mąkę i cukier przekładamy do miski. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na 4 części. Z każdej części ciasta na stole posypanym mąką formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy kluski. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej olej i sól. Na gotująca się wodę wrzucamy kluski leniwe. Gotujemy przez 2- 3 minuty od chwili wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy