Kluski na parze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaki dzieciństwa

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dkg mąki
    5 dkg drożdży
    2 jajka
    5 dkg tłuszczu
    1 szklanka mleka
    5 dkg cukru
    szczypta soli

Kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn drożdżowy (mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki-zostawić do wyrośnięcia) . Wyrobić ciasto drożdżowe z pozostałych składników- zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, formować kluski(takie jak pączki) -można nadziać marmoladą lub powidłami. Podrośnięte kluski gotować na parze około 15 minut pod przykryciem. Polewać słodkim sosem lub koktajlem.

Komentarze

Podobne przepisy