Kluski nadziewane wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę.
Wątróbkę oczyścić, umyć i ugotować do miękkości. Ostudzić i rozdrobnić lub zmielić.
Cebulę obrać i usmażyć na złoty kolor, wymieszać z wątróbką, dodać jajko, doprawić do smaku.
Do ziemniaków dodać obie mąki i jajko i wyrobić. Odrywać od ciasta małe kawałki formować placuszki, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać, formując kule. Moje kluchy miały wielkość moreli, więc były spore, można oczywiście zrobić mniejsze.
Tak przygotowane kluski gotować w osolonym wrzątku jeszcze przez parę minut od momentu wypłynięcia.
Kluski podawać z sosem lub okraszone smażoną cebulką.
Komentarze