Kluski nadziewane wątróbką

0 (0 ocen)

Byłam bardzo ciekawa rezultatu. No i moi drodzy, takie kluski to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • - 60 dag ziemniaków

    - 1/2 szklanki mąki pszennej

    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    - 1 jajko

    - 1 cebula

    - 1 jajko

    - 30 dag wątróbki drobiowej

    - sól i pieprz

Kluski nadziewane wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę.
    Wątróbkę oczyścić, umyć i ugotować do miękkości. Ostudzić i rozdrobnić lub zmielić.
    Cebulę obrać i usmażyć na złoty kolor, wymieszać z wątróbką, dodać jajko, doprawić do smaku.
    Do ziemniaków dodać obie mąki i jajko i wyrobić. Odrywać od ciasta małe kawałki formować placuszki, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać, formując kule. Moje kluchy miały wielkość moreli, więc były spore, można oczywiście zrobić mniejsze.
    Tak przygotowane kluski gotować w osolonym wrzątku jeszcze przez parę minut od momentu wypłynięcia.

    Kluski podawać z sosem lub okraszone smażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy