Kluski parowe pod jagodową chmurką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od mamy mojego męża i dopiero od tej pory robię te kluski. Wcześniej sama ich nie robiłam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kluski:
    500 g mąki
    50 g drożdży
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 jajko
    2 żółtka

    Sos jagodowy:
    200 ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki jagód (mogą być z kompotu)

Kluski parowe pod jagodową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 łyżek ciepłego mleka (ale nie gorącego) i odstawić na 15 min aż drożdże się poruszą.
    Pozostałe składniki zagnieść dokładnie z rozczynem i odstawić na ok. godzinę aż ciasto podwoi objętość.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wycinać kółka. Odłożyć je na wysypaną mąką tackę i odstawić na ok. pół godziny aż podrosną.
    W międzyczasie przygotować szeroki, nie za wysoki garnek, na który nałożyć czystą ściereczkę i przywiązać sznurkiem. Nalać wody do ok. połowy wysokości i zagotować.
    Na ściereczce układać kluski i parować pod metalową lub plastikową miską (wielkość taka, aby brzeg oparł się o uchwyty garnka) przez 15 minut na średnim ogniu.
    Śmietanę ubić z cukrem do sztywności, na koniec dodać jagody i chwilę miksować.
    Tak przygotowaną śmietaną polać kluski parowe. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy