Kluski serowe z marchewką

0 (0 ocen)

świetne również dla dzieci

Składniki:

  • 0,5 kilograma twarogu półtłustego
    2 marchewki
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    mąka do podsypania ciasta
    masło stopione do polania klusek
    cukier do posypania klusek
    woda z solą potrzebna do ugotowania klusek

Kluski serowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, pokroić na kawałki i ugotować na miękko. Ostudzić i podusić widelcem. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego poduszone marchewki, mąkę i jajka. Dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Porcję ciasta wyłożyć na stolnicę i uformować wałek. Odkrawać kawałki i formować z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem. W wodzie zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać kluski. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu polane masłem i posypane cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy