Ewelina Kaszkacha
Idealne kluski śląskie mają swoją tajemnicę ukrytą w przepisie. Ich sekret tkwi w proporcji mąki ziemniaczanej do ziemniaków. W przepisie na kluski śląskie mąka ziemniaczana powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków. To gwarancja tego, że kluski nie będą ani gumowe, ani twarde. Proporcje najlepiej "wyliczyć" przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą lukę mąką.
Porady
Na kluski śląskie najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C – te najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi. Do takich ziemniaków należą: Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda. Zrobisz z nich nie tylko pyszne kluski śląskie, ale też baby ziemniaczane, pyzy, czy kopytka.
Komentarze