Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne kluski śląskie mają swoją tajemnicę ukrytą w przepisie. Ich sekret tkwi w proporcji mąki ziemniaczanej do ziemniaków. W przepisie na kluski śląskie mąka ziemniaczana powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków. To gwarancja tego, że kluski nie będą ani gumowe, ani twarde. Proporcje najlepiej "wyliczyć" przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą lukę mąką.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    250g mąki ziemniaczanej
    jajko
    sól

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki należy ugotować, ostudzić, przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę, posolić.
    2. Wyrabiać gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc palcem charakterystyczną dziurkę.
    3. Gotować w osolonej wodzie około 2 minut od momentu wypłynięcia.

Porady

Na kluski śląskie najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C – te najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi. Do takich ziemniaków należą: Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda. Zrobisz z nich nie tylko pyszne kluski śląskie, ale też baby ziemniaczane, pyzy, czy kopytka.

Komentarze

Podobne przepisy