Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mniammmmm...... Nic chyba więcej nie muszę dodawać.... Nie znam osoby która by ich nie lubiła... Ja je uwielbiam podsmażane na patelni.....

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana (w proporcjach 4:1)
    jajko

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę.
    Przeciśnięte ziemniaki ubijamy płasko w misce i dzielimy na 4 części. Jedną cześć wyjmujemy i na jej miejsce wsypujemy mąkę i wbijamy jajko abyśmy otrzymali proporcje 4:1. Następnie dodajemy wyjętą część ziemniaków i wszystko razem zagniatamy do momentu aż ciasto będzie się odklejać od dłoni. Następnie formujemy niewielkie kluski i palcem wyciskamy w nich dziurkę. W miedzy czasie gotujemy w garnku wodę z solą i olejem. Wrzucamy kluski turami mieszając je aby się nie posklejały.Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok 2 min i wyjmujemy(najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej i wykładamy na durszlak).
    Ja je podaję najczęściej z sosem w tym przypadku jest to grzybowy przepis na niego niebawem...

    Smacznego!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy