Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, właściwie przepis dodaje dla tych ,którzy nigdy ich nie robili i nie wiedzą jak. Podajemy je z mięsem pieczonym ,duszonym , golaszem , sosami ale można też lekko okrasić słoninką .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ok. 1 kg. ugotowanych ziemniaków, 25 d.mąki ziemniaczanej , trochę mąki pszennej ,sól i 1 jajko .

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, ostudzić połączyć z maką ziemniaczaną, wbić jajko , dodać sól i wszystko dokładnie zagnieść.Opruszonymi w mace rękoma formować małe kulki z wgłębieniem.Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować aż wypłyną ok. 2,3 minu

Porady

Polać stopioną słoninką ,można podawać z daniami mięsnymi i sosam

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy