KLUSKI ŚLASKIE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad!Z cebulką również smakują rewelacyjnie!Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki )

    * mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g

    * duże jajko – 1 szt

    * masło – 1 łyżeczka

    * sól – 1 szczypta

Kluski ślaskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Ilość składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia.

    Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepujemy, by masa była równa.

    Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy.

    Do powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka, by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.

    Dodajemy wyjętą część , wbijamy jajko , soli i wyrabiamy na gładką masę.

    Z wyrobionej masy odrywamy kawałki , formujemy kuleczki z wgłębieniem w środku.

    Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ( ok. 5 minut od czasu wypłynięcia ).


    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy