Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, należy ziemniaki odparować. Ciepłe ziemniaki dokładnie ubijamy lub przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki rozkładamy w misce i wygładzamy powierzchnię. Dzielimy na 4 równe części. Jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mąka musi wypełnić całe puste miejsce i wyrównać powierzchnię z pozostałymi ziemniakami. Dokładamy wyjętą część i zagniatamy jednolite ciasto. Najlepsze ciasto wychodzi z ciepłych ziemniaków. Teraz formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 – 3 minut od wypłynięcia. Podajemy z sosami lub masłem.
Komentarze