Przepis na kluski śląskie jest pielęgnowany i przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie.Jednak zauważa się już modyfikację tego przepisu.Ja osobiście lubię te prawdziwe śląskie...
Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Do tej potrawy najlepiej użyć odmiany ziemniaków suchych.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości.Uważamy żeby nie rozgotować.Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Najlepiej przygotować sobie ziemniaki dzień wcześniej.Świetnie sprawdzają się także ziemniaki pozostałe z obiadu.Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2.Przekładamy ziemniaki do miski i wyrównujemy wierzch.Stosunek ziemniaków do mąki powinien być 3:1.Nożem dzielimy ziemniaki na 4 części.Jedną część wyjmujemy i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków.Dodajemy odłożone ziemniaki,jajko i sól do smaku.Jeśli mamy dużo ziemniaków można dodać dwa jajka.Zagniatamy wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.Masa będzie trochę klejąca.
3.Z gotowego ciasta formujemy kulki,które delikatnie spłaszczamy,a na środku robimy palcem dziurkę.Do tej czynności najlepiej oprószyć ręce mąką.Gotowe kluseczki układamy na tacy obsypanej mąką.W dużym garnku wodę lekko osoloną doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy kluski partiami na wrzątek,mieszamy łyżką drewnianą,żeby odeszły od dna.Gotujemy od wypłynięcia klusków na wierzch około 1-1,5 minuty.Czas gotowania zależny jest oczywiście od wielkości klusek.Wyciągamy łyżką cedzakową na tacę.Kluski powinny nie przylegać zbyt do siebie po wyjęciu,żeby się nie skleiły.Ja do gotującej się wody dodaję odrobinę oliwy.Podajemy gorące z sosem pieczarkowym lub mięsnym.
Komentarze