Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -ziemniaki
    -mąka ziemniaczana
    -jajko

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować. Odlać wodę, dokładnie pognieść (można przepuścić przez praskę). Ostudzić. Do klusek można też użyć ziemniaków, które nam zostały z poprzedniego dnia. Ziemniaki wyłożyć do miski, podzielić na 4 części. Dołożyć odłożone ziemniaki i wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Formować kluski dowolnej wielkości, z jednej strony robić wgłębienie. Zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski na wrzątek i delikatnie gotować aż wypłyną.

Komentarze

Podobne przepisy