Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.Przepuścić przez praskę.Ostudzić do ciepłego.W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.Jedną wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać rozkłócone jajko,można jeszcze posolić.Zagnieść i robić małe kulki.Jak trudno kulkować to można dolać parę łyżek wody.Odkładać na blaszkę i końcem drewnianej łyżki zrobić w każdej dołek,można palcem.Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.Jak zostaną na drugi dzień to można jeszcze raz pogotować w wodzie z dodatkiem paru łyżek oleju.
Komentarze