KLUSKI ŚLĄSKIE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • -ugotowane ziemniaki-ok.2 kg.
    -1 jajko
    -sól
    - mąka ziemniaczana-1/4 objętości ziemniaków

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.Przepuścić przez praskę.Ostudzić do ciepłego.W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.Jedną wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać rozkłócone jajko,można jeszcze posolić.Zagnieść i robić małe kulki.Jak trudno kulkować to można dolać parę łyżek wody.Odkładać na blaszkę i końcem drewnianej łyżki zrobić w każdej dołek,można palcem.Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.Jak zostaną na drugi dzień to można jeszcze raz pogotować w wodzie z dodatkiem paru łyżek oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy