Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

tradycyjne, z babcinego przepisu

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
    3 żółtka
    mąka ziemniaczana

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i ułożyć równo w misce.
    Podzielić je na 4 równe części.
    Jedną część ubrać i rozłożyć na pozostałe części.
    W puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną.
    Taką ilość, żeby zakryła dziurę po ziemniakach.
    Dodać żółtka i dokładnie wyrobić jednolitą masę.
    Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
    W każdej kulce zrobić dziurkę.
    Kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
    Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
    Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy