Kluski śląskie dla jarosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki bardzo dokładnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę tak aby nie było żadnych grudek
2.Ziemniaki mocno ubijamy w misce, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w ilości takiej jak ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy na gładką masę.
3.Formujemy małe kluski z dziurką w środku
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 5-8 minut
4.Pieczarki myjemy, kroimy ma mniejsze kawałki i dusimy na maśle.
Gdy pieczarki są już gotowe część wyjmujemy, a do pozostałych dolewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy roztworem z mąki i śmietany robiąc sos.
Porady
Kluski te smakują bardzo dobrze z rożnymi rodzajami surówek, ja osobiście proponuję surówkę z CHARSZNICKIEJ kiszonej kapusty :)
Komentarze