Kluski śląskie kwiatki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa jest bardzo tradycyjna,jedynie zmieniłam sposób podania.Lubię pofantazjować w kuchni i moje potrawy przenoszę wirtualny świat prowadząc bloga

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,mąka kartoflana,sól,jajko

Kluski śląskie kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotujemy ,przeciskamy przez praskę
    Wkładamy do miski wyrównujemy i dzielimy na 4 części jedną część wykładamy w to miejsce
    dodajemy mąkę kartoflaną tyle ile było ziemniaków,dodajemy jajko i tą część ziemniaków które odłożyliśmy.Zagniatamy na jednolite ciasto.Ciasto przekładamy na stolnicę lekko wałkujemy i foremką do ciastek kwiatek wykrawamy kluski i palcem robimy dziurkę.Wrzucamy partiami na gotującą się wodę.Po wypłynieciu klusków wyciągamy łyżka cedzakową.Podajemy z klopsikami lub z bułką tartą lub sosikiem grzybowym.

Porady

Do wykrawania klusków można użyć dowolnej foremki,moim zdaniem szybciej robi sie kluseczki z foremki jak tradycyjne kulki .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy