Kluski śląskie z czosnkiem niedzwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam i tłuczkiem zagniotłam nie chciało mi się zmielić . Ostudziła,, a następnie w tym samym garnku wygładziłam ziemniaki podzieliłam na cztery równe część i jedną wyjęłam zamiast ziemniaków wsypałam tyle samo maki ziemniaczanej . Dodałam czwartą cześć ziemniaków oraz czosnek niedźwiedzi i zagniotłam raz dwa ciasto. Formowałam niewielkie kuleczki, spłaszczałam lekko na dłoni i palcem robiłam w nich wgłębienie Kluski wrzucałam partiami do lekko osolonej wody. Po wrzuceniu delikatnie mieszałam łyżką aby kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gotowałam od wypłynięcia 2 minuty. Podawałam z gulaszem :)
Komentarze