Kluski śląskie z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluski : Ziemniaki ugniatamy ręką w misce, następnie dzielimy na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy , a na ich miejsce dajemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do tego dodajemy jajko i sól. Z tego zagniatamy ciasto z odłożonymi ziemniakami. Do środka wkładamy farsz.Na koniec formujemy kulki. Wkładamy kluski do wrzącej wody z dodatkiem 1łyżki mąki ziemniaczanej i gotujemy ok 5minut aż zaczną wypływać.
2.Farsz: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Mięso i cebulę zmielić przez praskę. Przyprawić.
3.Przed podaniem okrosić tłuszczykiem z cebulką i piersią z kurczaka.
Komentarze