Kluski śląskie z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrac,umyc.Ugotowac w osolonej wodzie,odcedzic.
Kiedy przestygną przecisnąc przez praskę,włożyc masę do miski,wyrównac powierzchnię,podzielic nożem na 4 równe częsci.Jedną częsc wyjac i odłożyc,a w pozostałe zagłębienie wsypac mąkę ziemniaczaną.Odłożone ziemniaki dodac spowrotem do masy i dodac koper,wszystko wymieszac,posolic i starannie wyrobic.odrywając po kawałku ciasta formujemy kulki z wgłębieniem po środku.Kluski wrzucac partiami do osolonej wrzącej wody z dodatkiem oleju i wyjmowac łyżką cedzakową po upływie 3 minut od wypłynięcia kluski na wierzch.
Porady
Podajemy okraszone skwarkami lub polane sosami np gulaszowym,mysliwskim lub grzybowy,.
Komentarze