Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluski : Ziemniaki ugniatamy ręką w misce, następnie dzielimy na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy , a na ich miejsce dajemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do tego dodajemy jajko i sól. Z tego zagniatamy ciasto z odłożonymi ziemniakami. Na koniec formujemy kulki z ciasta. Wkładamy kluski do wrzącej wody z dodatkiem 1łyżki mąki ziemniaczanej i gotujemy ok 5minut aż zaczną wypływać.
2.Sos pieczarkowy:
Pieczarki kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą miękkie.
Cebulę obieramy i kroimy cienko. Następnie cebulę oraz ugotowane grzyby podsmażamy na oleju. Pózniej zalewamy wywarem z grzybów i dusimy ok. 20min. Przyprawić.
Następnie mieszamy wodę z mąką i dodajemy do grzybów aby sos nam zgęstniał. Dusimy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę.
Komentarze