Kluski Śląskie z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

Soczyste kluski śląskie z dodatkiem sosiku z pieczarek. Coś dla smakoszy kuchni polskiej.

Składniki:

  • Kluski śląskie;
    1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    1 jajko
    sól
    mąka ziemniaczana
    woda
    1łyżka mąki ziemniaczanej do wody

    Sos pieczarkowy:
    1kg pieczarek
    2łyżki śmietany
    2łyżki wody
    2łyżki mąki
    1 cebula
    olej
    sól, pieprz

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski : Ziemniaki ugniatamy ręką w misce, następnie dzielimy na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy , a na ich miejsce dajemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do tego dodajemy jajko i sól. Z tego zagniatamy ciasto z odłożonymi ziemniakami. Na koniec formujemy kulki z ciasta. Wkładamy kluski do wrzącej wody z dodatkiem 1łyżki mąki ziemniaczanej i gotujemy ok 5minut aż zaczną wypływać.
  • 2. Sos pieczarkowy:
    Pieczarki kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą miękkie.
    Cebulę obieramy i kroimy cienko. Następnie cebulę oraz ugotowane grzyby podsmażamy na oleju. Pózniej zalewamy wywarem z grzybów i dusimy ok. 20min. Przyprawić.
    Następnie mieszamy wodę z mąką i dodajemy do grzybów aby sos nam zgęstniał. Dusimy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę.
  • 3. Sosem polewamy kluski śląskie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy