Kluski z jarmużem i serkiem

0 (0 ocen)

Kluski w nowym wydaniu.

Składniki:

  • Składniki kluski :

    1 kg ugotowanych ziemniaków, ( mogą być z poprzedniego dnia )
    2 jajka,
    mąka ziemniaczana,
    sól.


    Składniki nadzienie :

    400g świeżego jarmużu,
    200g kremowego serka,
    pieprz,
    sól.

Kluski z jarmużem i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kluski :

    Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Włóż ponownie wyciągniętą cześć ziemniaków. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
  • 2. Przygotowanie :

    Jarmuż dokładnie umyj. Jarmuż ugotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut. Odcedź i osusz ręcznikiem papierowym. Jarmuż drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj serki i dokładnie wymieszaj.
  • 3. Ciasto podziel na mniejsze części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy