kluski z makiem

0 (0 ocen)

Moja mama mnie tego uczyła a ja jej mama i tak zostało w tradycji na nasze Święta.

Składniki:

  • 30dag makaronu krajanka lub łazanki
    30 dag maku
    pół szklanki miodu
    2 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, figi, orzechy, daktyle)
    cukier waniliowy
    2 łyżki masła
    1,5l mleka

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalać mak wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Potem odcedź i zmielić dwa razy.

    Posiekać opłukane i osuszone bakalie. Wymieszać mak z bakaliami, miodem i cukrem waniliowym.

    Ugotować łazanki zgodnie z przepisem an opakowaniu lub przygotowany wcześniej makaron w domu. Wymieszaj gorący makaron z masłem i z makiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy