Kluski z mięsem

0 (0 ocen)

Kiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane mięskiem. Wybrałam ostatnia opcje :) Dawno nie było, a uwielbiamy te kluseczki w naszym domu. Jest przy nich odrobinka pracy, ale jak ma

Składniki:

  • Składniki na około 12-14 klusek
    1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    1 mała sparzona cebula
    1 całe jajko
    200-300 gr maki ziemniaczanej
    mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka )
    sól, pieprz

Kluski z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1k990cx 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem.
    2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.
  • image-0te6wd0 2. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
  • image-120eqdt 3. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Smacznego !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy