Kluski z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

Są przepyszne!

Składniki:

  • 200 ml mleka
    50 dag maki
    2 dag drożdży
    5 łyżek cukru
    15 dag masła
    1 jajko
    sól
    skórka z cytryny
    4 łyżki powideł śliwkowych
    5 dag mielonego maku

Kluski z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pośrodku maki zrobić wgłębienie, włożyć drożdże, 1 łyżkę cukru i 100 ml letniego mleka, odstawić na 15 min. Stopić 5 dag masła,wymieszać z reszta mleka. Dodać jajko, sól, 1 łyżkę cukru,skórkę z cytryny i wlać do zaczynu, wyrobić, odstawić na 30 min. Z ciasta zrobić 8 dużych klusek, wypełnić je powidłami, odstawić na 20 min od wyrośnięcia, potem ugotować na parze ok. 20 min. Posypać makiem i reszta cukru. Polać pozostałym masłem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy