Przepis znalazłam na stronie smakokosa, blogspot.com
25 min
Składniki:
na dwie porcje:
ok. 100 g mrożonego szpinaku,
ok. 150 g twarogu,
ok. szklanki mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
jajko,
2 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
sól, pieprz
Kluski z twarogu i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić na patelni, dodać drobno posiekany lub starty czosnek. Twaróg rozkruszyć widelcem, połączyć z resztą składników i dokładnie wymieszać. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać je w odrobinie mąki, by się nie kleiły. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
Porady
Szpinakowe kuleczki będę idealnie smakować z roztopionym masłem i parmezanem, ja podałam je z prostym sosem pomidorowo-paprykowym z pieczarkami.
Komentarze